Πλεύση Ελευθερίας: Αποχωρήσεις και καταγγελίες για τα ψηφοδέλτια – «Άλλοι εκλέχτηκαν, άλλοι φυτεύτηκαν»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να αλλάξει τη σύνθεση των ψηφοδελτίων στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, χωρίς να λάβει υπόψιν της – ως είθισται- τους σταυρούς των εκλογών της 21ης Μαϊου. Υπενθυμίζεται πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει με λίστες και όχι με σταυροδοσία. 

Δείτε:

“Πλεύση Ελευθερίας”: Αποχώρηση υποψήφιας με καταγγελίες κατά της Κωνσταντοπούλου

Μετά την αποχώρηση της Όλγας Δάλλα από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου με κατηγορίες για «προδοσία» και «εκκαθαρίσεις», τη σκυτάλη πήρε η Μαργαρίτα Καζάκου, η οποία σε ανάρτησή της κατήγγειλε πως άλλοι εκλέχτηκαν στις πρώτες βουλευτικές εκλογές και άλλοι «φυτεύτηκαν» στις δεύτερες.

Παραθέτοντας, ενδεικτικά, εκείνες που εκλέχτηκαν με την Πλεύση Ελευθερίας, η κ. Δάλλα αναφέρει «αυτοί είναι οι νικητές της Β’ Πειραιά γιατί αυτούς τίμησε ο λαός με την ψήφο του, και όχι αυτοί που φυτεύτηκαν με απόφαση της αρχηγού Ζωής Κωνσταντοπούλου και που θα δείτε στο ψηφοδέλτιο της Κυριακής 25/6/2023 της Πλεύσης Ελευθερίας». 

Η ανάρτηση

«Ένα από τα ενδιαφέροντα εκλογικά νέα που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης ανακήρυξης του Α1 του Αρείου Πάγου είναι η σύνθεση των ψηφοδελτίων της Πλεύσης Ελευθερίας: η επικεφαλής του κόμματος έκανε χρήση της δυνατότητας που της δίνει ο νόμος να καταρτίσει τις κατά τόπους λίστες χωρίς να παίρνει υπόψιν της τους σταυρούς των εκλογών της 21ης Μαϊου» αναφέρει σε σχετική ανάρτηση ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, λέγοντας πως «ήδη βλέπω κάποιες οργισμένες ανακοινώσεις υποψηφίων της Πλεύσης που πρωτεύσανε στις προηγούμενες εκλογές και ευελπιστούσαν ότι θα εκλεγούν. Μάταια διαμαρτύρονται. Ο νόμος ειναι σαφής. Και ο συνδυασμός στον οποίον εν γνωσει του συμμετείχαν είναι κι αυτός σαφής» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η ανάρτηση του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη

Ένα από τα ενδιαφέροντα εκλογικά νέα που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης ανακήρυξης του Α1 του Αρείου Πάγου είναι η σύνθεση των ψηφοδελτίων της Πλεύσης Ελευθερίας: η επικεφαλής του κόμματος έκανε χρήση της δυνατότητας που της δίνει ο νόμος να καταρτίσει τις κατά τόπους λίστες χωρίς να παίρνει υπόψιν της τους σταυρούς των εκλογών της 21ης Μαϊου.

Είθισται – στις εκλογές με λίστα – τα κόμματα να ακολουθούν το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας των προηγούμενων εκλογών ως μια έκφραση “σεβασμού της λαϊκής βούλησης”. Σε αυτή την περίπτωση, η επικεφαλής της Πλεύσης έκρινε σκόπιμο να ορίσει η ίδια τη σειρά των υποψηφίων – και άρα και τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας αν το κόμμα υπερβεί το 3%.

Μην παραξενευόμαστε: αυτό είναι το μοντέλο που συζητείται να επανέλθει και για τις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024: οι αρχηγοί να ορίζουν τη σειρά, αντί για το σταυρό. Ίσως ο Μητσοτάκης να το νομοθετήσει άμεσα.

Ήδη βλέπω κάποιες οργισμένες ανακοινώσεις υποψηφίων της Πλεύσης που πρωτεύσανε στις προηγούμενες εκλογές και ευελπιστούσαν ότι θα εκλεγούν. Μάταια διαμαρτύρονται. Ο νόμος ειναι σαφής. Και ο συνδυασμός στον οποίον εν γνωσει του συμμετείχαν είναι κι αυτός σαφής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί